Tuesday, November 20, 2007

Kursus Ternakan Kambing

Assalamualaikum wbt.,

Kursus yang power. Teori & praktikal serentak selama 5 hari. Dikelolakan oleh bank & pengusaha ternakan kambing. Syukur Alhamdulillah & terima kasih kepada semua yang memberi tunjuk ajar & berkongsi idea, maklumat & pengalaman selama 5 hari bersama. Sesungguhnya Allah saja dapat menbalasnya.

Hari pertama (Jumaat) aku masuk agak lewat kerana ada sedikit urusan yang terpaksa diselesaikan. Alamak, ter'miss' sessi bergambar la pulak. Seramai lebih 30 orang dari seluruh negara menghadiri kursus tersebut. Selepas solat Jumaat, sessi bersama Doctor Samsul pun bermula berkisar kambing, kesihatan & pemakanan. Satu bentuk maklumat yang amat berguna walaupun hanya teori.

Sessi bersama En. Azhar bermula sekitar jam 4.30pm, menceritakan berkenaan kambing & penyakitnya. Sessi yang bagus, ngantuk pun hilang mendengar celotehnya yg berjaya menarik perhatian peserta.

Selepas makan malam diadakan sessi forum santai bersama pengusaha... maaf tak dapat join... hehe

Hari kedua (sabtu), sessi yang ditunggu-tunggu. Sessi praktikal dikandang kambing di Nilai, N9. Jam 8.15am bertolak dari Bangi ke Nilai. Jam 9.00am sampai. Sessi minum dulu... Selepas taklimat oleh pihak pengusaha, kami dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu Kumpulan A & Kumpulan B. Aku join kumpulan A... peringkat awal kami didedahkan dengan pengurusan ladang, kami diarah ke kawasan rumput napier yang ditanam mereka. Penerangan tentang Napier dilakukan di kawasan Napier tersebut, tinggi rupanya Napier ni.... Kami diminta untuk memotong Napier untuk dijadikan makanan kambing. 1st time aku potong rumput Napier, manis rupanya pangkal Napier ni... ada rasa macam tebu muda... try la.. best, patut la kambing suka... haha

Lepas penat memotong Napier, kami membawa hasil tersebut ke kawasan mesin chopper untuk sessi memotong. Hasil Napier yang dipotong digaulkan dengan soya hull (hampas soya) & gula merah. Soya hull dicampur sedikit air terbelih dahulu utk melembut & melembab kan ia. semua ramuan tersebut dicampur sedikit garam & digaul sehingga sebati... bab gaul ni, kalau ada 'concrete mixer' tu huh memang senang...

Then, sessi makan pun bermula... sian kat Jamnapari tu... lapor dah dia.. makan.. makan... makan...

Kami pun lepas tu makan la jugak.. bukan makan Napier tapi makan nasi la... Lunch best.. mata pun kuyu je lepas makan... rehat sat... solat then sambung balik sessi petang.


Sessi petang ni group kami didedahkan dengan pengurusan kandang. Tanah diperlukan (beli/pajak) untuk kandang & tanam rumput Napier. kalau 2 ekar tu boleh la mula untuk skala kecil/sederhana. Penggunaan Cabin (movable office) amat bersesuian atas tanah yang dipajak (kosnya kurang RM4K... luas lupa lak, nanti aku cek balik). Pastikan punca air senang didapati (boleh buat 'boring' untuk dapatkan punca air). Mesin chopper juga penting untuk memotong napier atau pelepah sawit (1 pun ok, kalau 2 mesin amat bagus sbb blh guna salah satu kalau ada yang rosak, 1 yang letrik & 1 lagi yg enjin diesel. Kos RM4.5K - RM6.5K).

Tiang kandang seelok-eloknya 6' sebab senang nak lalu bawah tu utk cuci tinja... nak simen atau tak lantai bawah tu terpulang sebab ada kelebihan masing2. Aku suka yang bersimen & ada longkang... tapi kosnya mahal sikit la.. Untuk mengurangkan bau-bauan yang kurang enak tu boleh guna EM (Effective Micro organisme)... Tiang atas kandang seelok2nya 8' & sistem pengudaraan kena bagus.. tak la lemas kambing tu... Internal wiring dalam RM2K tak termasuk kos TNB & tiang TNB. Stor makanan & ubat2an juga disediakan...

Keseluruhannya untuk 1st & 2nd day amat2 bermakna untuk aku... ilmu brother.. ilmu... Untuk hari ke 3 & seterusnya kita sambung next episode.. till then.. take care & ingat Allah selalu.

Bersama Islah Membina Kecemerlangan

No comments: