Monday, December 31, 2007

Kursus Ternakan Kambing #2- sambungan

Assalamualaikum wbt.,

Sahabat-sahabat yang dikasihi dan dirahmati Allah.

Setelah berminggu-minggu tak update blog sebab berbagai-bagai urusan kini Alhamdulillah Allah melapangkan sedikit masa untuk berkongsi idea & sedikit pengalaman dalam dunia penternakan ini.

Sambungan kepada siri kursus yang lalu akan dicoretkan disessi ini. InsyaAllah.

Hari ke-3
Pengurusan Penternakan Kambing.

Kami didedahkan dengan alat-alat yang perlu sebelum sesuatu kelahiran berlaku. Barang-barang seperti bakul, guni, gunting, pisau, iodin atau skin heal, kain kering, tisu, benang atau tali, glove getah dan lain-lain lagi diperlukan untuk menyambut kelahiran anak kambing. Sewaktu berkursus tempoh hari takde la pulak kambing yang nak beranak so takde la peluang nak lakukan praktikal tersebut.

Jangan lupa 'long nose' untuk pegang tali pusat...

Susu awal ibu kambing atau lebih dikenali sebagai kolostrom (betul ke ejaan ni??) iaitu dalam susu dalam tempoh 24 jam selepas bersalin adalah sangat baik untuk anak kambing yang baru lahir. Susu awal ibu kambing tersebut boleh disimpan selama 3 bulan jika disimpan di dalam freezer.

Mengikut panduan & amalan tempat kami berkursus tersebut, susu tepung untuk binatang juga digunakan jika ibu kambing tersebut tidak mempunyai susu atau susunya tidak cukup. Bagus juga untuk dicampurkan susu + telur + madu.

Complete set Fisrt Aid Kits untuk binatang sekitar harga RM3.5K, boleh didapati dimana2 farmasi haiwan.

Manakala uri kambing pula elok la ditanam, jika ibu termakan maka lambat la sikit nak beranak... ada betul ke itu macam? aku pun tak pasti tentang perkara tersebut. Kalau maklumat itu betul elok la berhati-hati.

Nifas untuk kambing ni selama 31 hari.. singkat sikit dari nifas manusia. Jamu lepas beranak pun ada tau.. try tanya kat kedai di Batu Caves.

Cara traditional untuk mengelakkan anak yang baru lahir kembung elok la dibagi minyak kacang untuk 1 minggu sebanyak 1 sudu. Manakala untuk buntut anak kambing yang baru lahir elok la disapu minyak kacang/minyak kelapa untuk memudahkan anak kambing tersebut membuang najisnya.

Selepas proses kelahiran, anak & ibu akan ditempatkan bersama di dalam satu lot kandang selama 31 hari. Selepas itu anak kambing akan diasingkan disebelah lot ibunya.. nak kasi anak tu berkawan dengan anak-anak kambing lain la tu. Anak kambing tersebut akan menyusu sebanyak 3 kali sehari & mereka akan ke lot ibunya untuk menyusu. Cerai susu adalah dalam selepas 3 bulan.

Macam mana nak tahu kambing betina dah ada tanda-tanda berahi... antara tanda-tandanya ialah mengesel badan di kandang, kerap kencing, ekor tegak & bergoyang, air kemerahan dikemaluannya. Tempoh berahinya adalah selama 21 hari manakala waktu subur pula hanya 2 hari... patut la nak kena kawinkan mereka selama lebih 30 hari dalam satu-satu lot kandang.

Hari ke-3 yang menyeronokkan & memenatkan tetapi banyak yang dipelajari. Sebelah malamnya pula seperti biasa kami berkongsi pengalaman di dalam slot bersama pengusaha & peserta. Sempat join sekejap je sebab ada urusan yang tak dapat dielakkan... hehe.
Hari ke-4, bersambung lagi.. jeng jeng jeng...
Al Islah Agro Farm

No comments: